Reference

Gabča

Černá Hora - Bioč a Komovi, průvodce: Filip Vítek

Filip je super průvodce, vnímá skupinu a umí velmi rychle a dobře zareagovat na různorodost skupiny. Je profesionální, lidský a je s ním sranda. Celkově bych pochválila krásné treky a výhledy, super místa na stanování, různorodost, průvodce a raft (konkrétně skákání ze skály do řeky během raftů).

Děkuji za expedici :)

Jaroslav Kubicek

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Kdybych měl průvodce hodnotit hvězdičkami, tak bych jich dal pět:

 -   první za schopnost improvizace v proměnlivém počasí a terénu (krom sněžení bylo asi vše)

 -    druhá za hike v okoli Lukomiru

 -    třetí za odhodlaní dojet fakt až do Lukomiru po té "cestě"

 -    čtvrtá za vytrvalý optimismus ve všech situacích (ať už s řidiči na balkánských silnicích nebo s naší 12-člennou skupinou, která buď přicházela s 15 různými nápady co dělat dál anebo na věc naopak neměla vůbec žádný názor

 -    pátá hvězda za obětovaní své zraněné nohy (a snad né i zad) plus vše ostatní

Díky!

Viktor Vyskocil

Chorvatsko na seakajaku - Šibenik PLNO, průvodce: Tereza Cupáková

Tereza byla výborná průvodkyně, dělala správné rozhodnuti ve správný čas. Vše bylo v pohodě!

Doprava byla lepší než jsem čekal - Honza naprosto bezproblémový řidič! Počasí - ať už ho objednával kdokoliv - na jedničku! Parta lidi - výborná! Správné dávkováni aktivit - pokaždé jsme byli příjemně unaveni a vybalancovaní v rámci skupiny. Terčina znalost prostředí a výběr míst na zastaveni. Sebezachrana a trénovaní eskymovani bylo výborné - šité každému na míru.

Bylo to lepší než jsem cekal a jsem rád, že jsem s Vámi jel!

Petr Honc

Za lezením na Balkán - Bosna, Chorvatsko, průvodce: Jan Haráč

Za mě to byla zatím nejlepší dovolená, na kterou jsem jel, nepřeháním. Možná to bude i tím, že to byla první lezecká dovolená. :)

Honza byl super, nemám co vytknout. Ocenil jsem konverzace o metodice, podnikání i ešusech :)

Anna Paločková

Makedonie - přechod Šar Planiny, průvodce: Jirka Střípek

Krásný trek, hory, počasí, skvělá parta, neuvěřitelně dobrá nálada a věčně optimistický průvodce. Byl prostor na změny podle možností a požadavků zúčastněných a průvodce se vždy na názor ptal všech.

Celkově byl průvodce nejlepší, optimistický, skvěle naladěný, pomáhal a byl neuvěřitelně nápomocný a ochotný. Myslím, že dělal spoustu věcí, které nebyly v popisu jeho práce. Člověk se srdcem na pravém místě :)

Jakub Janík

Babí léto v Bosně, průvodce: Tom Cimr

Byla to má první výprava s Expe, užil jsem si ji maximálně, všichni zúčastnění byli super. Myslím, že jsme dokázali, že máme týmového ducha a byli jsme schopni si navzájem pomáhat a podporovat se. Hory byly krásné i drsné, některé výstupy bych asi hodnotil jako obtížnější což mi ale naopak vyhovovalo. Jídlo v Bosně bylo fantastické, vůbec nevím jak teď budu žít bez burku a baklavy :-D. Hodně zajímavé je to jak člověk začne vnímat historii Bosny potom co ji navštíví. Děkuji za tuto zkušenost. Určitě s Expe pojedu znovu někam za dobrodružstvím.

Markéta Krupková

Černá Hora - Bioč a Komovi, průvodce: Filip Vítek

Moc pěkný koncept ohledně cestování pro lidi, co nemají čas ani morál připravit si cestu, vyjet sólo a zároveň si odpočinout od lidí. Paradoxně i když se jede ve skupině tak je dostatek prostoru na to užít si samoty, protože průvodce je chápavý a nevyžaduje účast všech při "všem"...tohle hrozně moc oceňuji.

S průvodcem jsem celkově byla moc spokojená což se mi nestává....Aktivní, komunikativní, vstřícný a umí si získat důvěru v situacích, kdy bych někomu jen tak nevěřila - krásně mě navedl "dolů" z vrcholu skrze lana aniž bych ho u toho titulovala nehezkými jmény a "donutil" mě škrábat se "rychlostí světla" (na moje poměry) nahoru a nechal se u toho titulovat nehezkými jmény...Byl vstřícný a trpělivý k mým asociálním manýrům, mému agresivnímu PMS ke konci akce (Já chci svoje pitíčkóóó a cígo!!!) a hlavně mi dal svobodu! Takže za mě jednoznačně ANO...

Ivana Syrovátková

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Zbyněk je proste KRÁL! Ďakujem za skvelú organizáciu, schopnosť jasne určiť hranice, aby sme nešli do zbytočných rizík, za príjemnú atmosféru počas celej akcie, obohacujúci historický výklad a veškeré spoločné rozhovory.  

Mám nesmiernú radosť z toho, aká skupina sme sa zišli. Vytvorili sme si naše skupinové "príjemno" a každý deň som sa tešila na nové zážitky a spoločne strávený čas. Na expedícií bolo zo všetkého kúsok, čo mi vyhovovalo. Potúlať sa po Sarajeve, ale potom si užiť aj prírodu mimo civilizácie. Nevyšiel nám síce program úplne podľa predstáv, ale vďaka za to, že sme sa dokázali dohodnúť na náhradných riešeniach. Bola to moja prvá výprava s Expe a mala som trochu obavy, aké to bude, ako to zvládnem, lebo rada prejdem čokoľvek a kdekoľvek, ale nie som až tak najrýchlejší typ. Veľmi som si to však užila a ďakujem za všetko krásno!

Michal Zeman

Albánie - POSLEDNÍ MÍSTO, průvodce: Honza Bořil

Průvodce Honza je člověk na svém místě, v horách se vyzná, pružně reaguje na situace, komunikuje, motivuje...

Albánie je nádherná země a její severní hory jen dokazují, že ještě jsou místa, která dokáží překvapit. Část pohoří Prokletije mezi vesnicemi Valbone a Teth nabídla epické výhledy z vrcholů kolem 2,5 tisíce metrů, ostrá sedla i údolí s blankytně modrými ledovými jezery, která se postarají o rychlé probuzení či zchlazení sluncem spálených končetin. Cesty, někdy spíše tušené než značené, vás provedou kolem (většinou) opuštěných salaší a nezbytných bunkrů. Vrcholové výstupy ztíží sněhová pole a v celkem liduprázdných horách se tak spíše než s lidmi potkáte se zmijí růžkatou. Skalní štíty pak večer vrhají svůj stín na nádherná místa k přespání a kontrasty zelené trávy se záplavou barevných květin v kombinaci modrým nebem a bílými skalami způsobí, že i oko zkušeného fotografa zjihne. A to ještě neplujete po jezeru Komani. Skvělí lidé, protřelý guide a závěrečná rehydratace místním vínem, pečená jehněčí žebra či návštěva Kotoru jsou už jen pomyslnou šlehačkou na podařeném balkánském dortu, který Expedition Club opět perfektně připravil. Takže díky a jednoznačně doporučuji!

Jan Novák

Řecké hory - PLNO, průvodce: Honza Bořil

Brňák co je zvyklý na zimu v říjnu, byl překvapený 30 stupňovým vedrem v Řeckých horách. Bylo to ale příjemné. Olymp je pro mě místem plným tajemstvím a pozitivní energie. Nejen dosažením vrcholu Mytikas, ale i samotná cesta pro mě byla zážitek a splněným snem. Mám chuť zase vyrazit.

Průvodce Honza je běžící ďábel, který za sebou táhne svět. Profesionální přístup a přátelské vystupování. Dokáže namotivovat, ale taky velet. Všechny vlastnosti vůdce. Až těsně pod vrcholem Olympu jsem pochopil, že je i velmi starostlivý. Svoje ovečky nepouští z očí. Co mu chybí na věku, to dohání důvtipem. Ať leze co nejvýš, ale ať nezapomíná, že blízko slunce je opravdu horko.

 

Ondřej Strnad

Silvestr v srdci Balkánu - PLNO, průvodce: Michal Just

Michal je člověk na svém místě, zábavný, pohodář co nezkazí srandu, perfektně naplánovaný program, super povídání z jeho cest. Navíc má rád The Offspring <3. Tímto bych se mu chtěl také omluvit za mou nechápavost při hraní Krycích jmen. 

Líbil se mi vyvážený mix kultury (historická část Sarajeva a pozůstatky olympijských staveb kolem něj) a turistiky po hřebenech ve Visočických horách s nádhernými výhledy. A taky super počasí! :)

 

Martin Kissler

Černá Hora - Bioč a Komovi - PLNO, průvodce: Pavlína Adam

Na teto akci bylo znát, že Expe už má Černou horu dobře prozkoumanou, ale i přesto se neztratilo kouzlo z objevování nových míst.

Pavlína je super, skvělá, milá, veselá holka, která má spoustu zkušeností a moc se těším na další společnou akci!

 

Tomáš Gábor

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Parádní mix turistiky v horách a prozkoumávání kultury a historie Bosny. A taky skvělá parta lidí.

Petr je skvělý průvodce, oceňuji jeho osobní přístup. Vždy se s námi domluvil na programu dne a když zrovna nebylo úplně pěkné počasí, měl v záloze náhradní program. Celou dobu se o nás vzorně staral. Dík!

Martina Smrčková

Podzim v Bosně a Hercegovině - PLNO, průvodce: Michal Just

Tradiční výprava, která ale ani po letech neztrácí své kouzlo. Nádherné hory, skvělé výhledy, super parta.

Michal nás bezpečně dopravil na všechna místa, která byla v plánu a výborně naplánoval cestu na Maglič. Myslím, že všichni jsme byli rádi, že jsme nakonec vyrazili napřímo a nemuseli jít cestu k jezeru dvakrát. Byl příjemným společníkem, takže bych neměla problém s ním jet na další výpravu.

 

Tereza Grafnetterová

Černá Hora - Bioč a Komovi, průvodce: Vít Dubec

Fajn kombinace přírody a i nahlédnutí do města, ochutnávka místního jídla, rafty. Představovala jsem si, že pojedeme divočejší řeku, ale byla to nakonec velká sranda. Díky minivanu jsme byli dost flexibilní a mohli si v něm nechávat část vybavení. 

Vítek byl skvělý průvodce, uměl vyhodnotit situaci (bouřky :), najít hezká místa ke koupání, místa na spaní, podpořit při náročném výstupu/sestupu atd. Kytarový večírek byl báječnej. Snažil se, aby celá skupina byla spokojená a v pohodě a měl dost trpělivosti s naším specifickým humorem :)