Reference

Martin Čerňan

Bulharsko - Stará Planina, průvodce: Honza Švábenský

Honza byl po celou dobu velmi profesionální, skupinu podporoval, určitě bych se s ním nebál vyrazit na další akci. A spolehlivě řídil většinu cesty. Významnou výhodou akce bylo spaní na chatách, akce je tak vhodná i pro méně zdatné turisty, kteří nechtějí nosit vše na zádech. Termín na konci září je ideální, na horách je pořád příjemně a je šance na stabilní počasí. :)

Petr Honc

Za lezením na Balkán - Bosna, Chorvatsko, průvodce: Jan Haráč

Za mě to byla zatím nejlepší dovolená, na kterou jsem jel, nepřeháním. Možná to bude i tím, že to byla první lezecká dovolená. :)

Honza byl super, nemám co vytknout. Ocenil jsem konverzace o metodice, podnikání i ešusech :)

Ferdinand Jagelka

Bulharsko - Stará Planina, průvodce: Andrej Tkačuk

Naozaj skvelý sprievodca! Spolu s priateľom sme mali trochu pomalšie tempo, Andrej to vždy skvelo vymyslel a nakoniec sme to vždy v pohode zvládli. 

Ďakujem mockrát za skvelú expedíciu. Bola to moja prvá viacdňová turistika s prespávaním na horských chatách, verím však, že nie posledná. Je skvelé, že sa človek nemusí starať o ubytovanie a cestu, odpadá tak dosť starostí. Samotná turistika bola síce chvíľami náročná, ale príroda okolo a výhľady stáli za to! 

Michal Zeman

Albánie - POSLEDNÍ MÍSTO, průvodce: Honza Bořil

Průvodce Honza je člověk na svém místě, v horách se vyzná, pružně reaguje na situace, komunikuje, motivuje...

Albánie je nádherná země a její severní hory jen dokazují, že ještě jsou místa, která dokáží překvapit. Část pohoří Prokletije mezi vesnicemi Valbone a Teth nabídla epické výhledy z vrcholů kolem 2,5 tisíce metrů, ostrá sedla i údolí s blankytně modrými ledovými jezery, která se postarají o rychlé probuzení či zchlazení sluncem spálených končetin. Cesty, někdy spíše tušené než značené, vás provedou kolem (většinou) opuštěných salaší a nezbytných bunkrů. Vrcholové výstupy ztíží sněhová pole a v celkem liduprázdných horách se tak spíše než s lidmi potkáte se zmijí růžkatou. Skalní štíty pak večer vrhají svůj stín na nádherná místa k přespání a kontrasty zelené trávy se záplavou barevných květin v kombinaci modrým nebem a bílými skalami způsobí, že i oko zkušeného fotografa zjihne. A to ještě neplujete po jezeru Komani. Skvělí lidé, protřelý guide a závěrečná rehydratace místním vínem, pečená jehněčí žebra či návštěva Kotoru jsou už jen pomyslnou šlehačkou na podařeném balkánském dortu, který Expedition Club opět perfektně připravil. Takže díky a jednoznačně doporučuji!

Kateřina Škaldová

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Pochválit bych chtěla hned několik věcí. Logicky a smysluplně poskládaný program. Příjemné ubytovaní ve všech destinacích, zejména však u bratrů v horách, kde jsme strávili dvě noci. A moc si vážím taky odpočinkového odpoledne, které jsme strávili v Sarajevu v termálech.

Průvodce (pro nás interně označován jako trenér) znám již nějaký ten pátek, proto nebudu ve svém hodnocení zřejmě zcela objektivní. Nicméně Peťu hodnotím velice kladně. Věděl, co a jak, dokázal poradit, nasměrovat, vykomunikovat a když nevěděl, vše vygooglil. Krásně nás provedl celou expedicí, ale zároveň jsme měli volnost a možnost prozkoumávat Bosnu každý po svém. Vždy když bylo třeba rozhodnout o dalším průběhu akce, zeptal se na naše preference a přání, což považuju za opravdu dobrý tah. Nedá se zavděčit všem, ale většina v závěru stačí. Když už jsme mleli z posledního dokázal nás vyhecovat a odměnou nám byla malá překvapení typu vafle s nutellou a banánem na nejvyšší hoře Bosny a Hercegoviny. Sečteno a podtrženo byl Peťa nejlepší trenér, kterého jsme si mohli přát. Jela bych s ním hned někam znovu, cítila jsem z něj jistotu a cítila jsem se po celou dobu trvání akce v bezpečí.

Natália Gachallová

Nejvyšší balkánské vrcholy, průvodce: Eva Mariánková

Super parta a průvodce. Líbilo se mi střídání dnů v horách s odpočinkovějšími dny na přesuny a památky/kulturu. Program byl nabitý, ale v případě potřeby i dost flexibilní na to, aby se všichni cítili v pohodě.  Nemůžu vytknout zhola nic.

Evka byla naprosto skvělý průvodce, na kterého byl spoleh, vše klapalo skvěle, každý problém vyřešila s grácií a nepokazila žádnou srandu. Organizace na jedničku a i lidsky jsme si, myslím, dost sedli.

Díky moc, Evi! Bylo to super!

 

Martin Čerňan

Makedonie na sněžnicích - PLNO, průvodce: Markéta Peggy Marvanová

Určitě je potřeba pochválit destinaci - Makedonie je skvělá volba pro zimní zájezdy, rozlehlé, vysoké hory a málo lidí.

Průvodkyně Peggy je jednoznačně tahoun a teamový hráč. Snažila se vždy slabší členy podpořit a pomoct jim. 

Tereza Grafnetterová

Černá Hora - Bioč a Komovi, průvodce: Vít Dubec

Fajn kombinace přírody a i nahlédnutí do města, ochutnávka místního jídla, rafty. Představovala jsem si, že pojedeme divočejší řeku, ale byla to nakonec velká sranda. Díky minivanu jsme byli dost flexibilní a mohli si v něm nechávat část vybavení. 

Vítek byl skvělý průvodce, uměl vyhodnotit situaci (bouřky :), najít hezká místa ke koupání, místa na spaní, podpořit při náročném výstupu/sestupu atd. Kytarový večírek byl báječnej. Snažil se, aby celá skupina byla spokojená a v pohodě a měl dost trpělivosti s naším specifickým humorem :)

 

Klára Vyskočilová

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Na výpravě bych pochválila:

              - Zbyňka

 - jeho povídání o Bosně, historie nenásilnou a zajímavou formou. Sdílel střípky, co znal, ale nezahlcoval nás zase informacemi.
 - flexibilita programu = v průběhu se několikrát měnil plán a Zbyněk vždy přišel aktivně s nějakým nápadem či změnou = určitě bylo skvělý rozdělit dojezd domu na 2 etapy a podívat se i jinde či celodenní trip v Lukomiru
  - navnímání skupiny - Zbyněk velmi dobře uměl číst energii ve skupině a i dle toho organizovat další věci (např. po půlnoci nás pár chtělo jít spát, vykomunikoval jak s ostatními lidmi tak i s majitelem podmínky pro to, abychom mohly jít spát na hoře - Díky; dále třeba i odjezd o den dříve a přespání v Chorvatsku)
  - Zbyňkova komunikace - vždy včasná a jasná, transparentní, změny byly vždy komunikovány a rozhodnuty skupinou, když bylo potřeba udělat rozhodnutí ze strany průvodce, Zbyněk jej sebevědomě udělal 
  - horský průvodce Zbyněk - vyhodnocení rizik (nelezení někam, kam bychom to zřejmě nedali bez zbytečného risku), pravidelné pauzy pro shluknutí skupiny, kontrola skupiny při hiku atd.
  -  řízení 

-  hike v Lukomiru byl skvělý jednodenní trip
-  Sarajevo - procházka
-  Olympijské "monumenty"

Velké díky, těším se na další výpravu se Zbyňkem - doufám, že bude mít něco takto fajnového a na pohodu třeba turista či průzkumník. 

Lenka

Černá Hora - Bioč a Komovi, průvodce: Vít Dubec

Pochválila bych různorodost programu. Líbilo se mi, že jsme lozili po horách kde nebyl jednotvárný terén. Od travnatých porostů, přes kamenité skály, vyšlapané cestičky a technické vrcholky. Měli jsme možnost strávit den aktivního odpočinku na raftech, což bylo záživný a osvěžující proložení lezení po horách. Díky zastávkám v obchodech, hospůdkách a na chalupě jsme taky dostali možnost okusit Černohorskou kulturu. Za mě opravdu komplexní ochutnávka téhle krajiny. :)

Víťa je supr. Líbilo se mi, že neměl problém zasdílet a předat své zkušenosti. Nepohrdal ani mou neznalostí a naopak mi dokázal dobře poradit. Vždy se o nás hezky postaral a každý den dobře zorganizoval. Byť jsme se nedostali do vyloženě kritických situací i ty méně všední zvládl s přehledem a s humorem. Udělal na mě dobrý dojem.

Tomáš Gábor

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Parádní mix turistiky v horách a prozkoumávání kultury a historie Bosny. A taky skvělá parta lidí.

Petr je skvělý průvodce, oceňuji jeho osobní přístup. Vždy se s námi domluvil na programu dne a když zrovna nebylo úplně pěkné počasí, měl v záloze náhradní program. Celou dobu se o nás vzorně staral. Dík!

Lenka Kristková

Bulharské hory na sněžnicích, průvodce: Standa Dadák

Velice se mi líbila různorodost této akce. Náročnost terénu byla proměnlivá a tak mohl člověk na chvíli i odložit hůlky a zablbnout si ve sněhu a pak si dát pořádně do těla. Jednodenní výlet na lehko v metrácích prašanu hezky proložil delší šlapání s krosnou v nekonečné mlze. Různorodost aktivit je určitě předností této expedice. Návštěva chrámu, wellnesska, tůra a pak i práce s lavinovkou. Takový malý workshop poskytl vhled do náročnosti práce s tímto vybavením, přišel mi hodně poučný, zajímavý a vlastně i zábavný. Mám z toho dobrý panický zážitek :D Zároveň byly skvělé i volnočasové aktivity a chápu, že je to už hodně i o účastnících a průvodci. Sešla se skvělá parta, která si užívala i hraní her, povídání si a rozjímání nad životem nebo třeba kopání záhrabu, což vyneslo celou expedici zase o úroveň výš.

Průvodce hodnotím jako velice optimistického člověka, co v potřebných momentech převezme odpovědnost za skupinu, zachová chladnou hlavu a najde nejvhodnější řešení vzniklé situace. Dokázal stmelit skupinu kuřáků i nekuřáků, pijanů i abstinentů a rozkecal i introverty :D Skvělá práce. 

Co k tomu dodat. S nadšením už vyhlížím další expedici a těším se, jaké nové lidi poznám a co se ještě naučím. :)

Marie Daňková

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Martina Podhůrská

Pochválila bych celou naši partičku. I když jsem byla ve skupině nejstarší, cítila jsem se s nimi moc dobře. Velká podpora a ochota pomoci a poradit. Moc se mi také líbil program, který byl pro nás připraven.

Martina byla skvělá. Uměla všechny podpořit, podržet a rozesmát ve správnou chvíli.Byla trpělivá ,společenská, stále v dobré náladě. Velice ochotná kdykoliv poradit a starostlivá. Uměla bezvadně propojit kolektiv. Měla neuvěřitelnou zásobu veselých historek. Velice ji děkuji za úžasnou podporu při výstupu na Maglič a pak samozřejmě i na cestě dolů. 

Jana Králová

Černá Hora - Bioč a Komovi, průvodce: Vít Dubec

Vítek je veselý sympaťák, se kterým se člověk zasměje, ale také se dozví spoustu užitečných informací. Určitě jsem si přišla 100% v dobrých rukou. Celkově chválím pohodovou atmosféru. Všechno plynulo bez zádrhelů nebo nějakého stresu a tlaku a přesto jsme viděli mnoho krásných míst. 

Tahle výprava s Expe pro mě byla cennou zkušeností. Dodala mi odvahu k dalšímu cestování a vlastně ještě více rozdmýchala chuť poznávat svět a vlastní hranice. Moc za to děkuji a doufám v mnoho dalších zážitku s Expe! :)

Radek Hrabčák

Chorvatsko na seakajaku Mali Lošinj, průvodce: Tereza Cupáková

Výprava na Lošinj postupně gradovala. Bylo to pěkné, rozmanité (olej i vlny), spali jsme v krásných zátokách, líbilo se mi to. Určitě se zase někdy přidám.

Děkuju.